liten logo enkla avtal

Hitta Mäklaruppdrag

samboavtal

Är du mäklare?

Vår uppdragstjänst hittar snabbt och enkelt de bästa mäklaruppdragen på din ort. Vi hjälper dig komma i kontakt med fler kunder som vill sälja sin bostad.

Anmälan är gratis och du förbinder dig inte till någonting.

Hitta mäklare – vad du bör tänka på som säljare.

Vad gör en mäklare?

En fastighetsmäklare sköter kontakten mellan köpare och säljare i en fastighetsaffär. I vanliga fall är mäklaren också den som sköter alla praktiska saker vid en fastighetsförsäljning, som exempelvis avtalsskrivning, annonsering, visning och budgivning.

Vad kostar en fastighetsmäklare?

Att svara på vad en fastighetsmäklare kostar är som att svara på frågan: ”Hur långt är ett rep?” – Det beror helt enkelt på situationen, vad som säljs och vilka tjänster som mäklaren bistår med.

När det gäller bostadsförsäljningar, exempelvis försäljning av bostadsrätt så är det enklare att ge vissa riktlinjer. I detta fall så kan mäklarens arvode, alltså den ersättning mäklaren får vid försäljning, uppskattas på olika sätt. Vanliga modeller inkluderar:

  • Fast arvode
  • Procent av försäljningsbeloppet
  • Kombination: En fast grunddel plus rörlig ersättning över vissa försäljningsbelopp

Alltså kostar en fastighetsmäklare oftast mer när det gäller försäljning av en dyrare fastighet. När det gäller bostadsrätter brukar arvodet ligga från 30 tusen kronor och uppåt. I storstadsregioner kan arvodet vara upp mot 100 tusen kronor eller ibland mer.

När ska jag kontakta en fastighetsmäklare?

Det är en god idé att kontakta en mäklare direkt när du kommit på säljtankar, ofta gärna innan du köper någon ny bostad. Du förbinder dig inte att använda en mäklare förens du själv bestämt dig och skriver på avtal med mäklaren, och innan dess kan du får hjälp med många värdefulla punkter – helt gratis. Dessa inkluderar till exempel:

  • Värdering av din fastighet
  • Rådgivning om bästa tidpunkt att sälja
  • Tips om hur du förbereder din fastighet inför fotografering
Förutom dessa punkter så är det bra att tidigt kontakta mäklare eftersom det ofta tar längre tid att göra sig redo för försäljning än man först kan tro. Ofta behöver man exempelvis tid för att förbereda bostaden inför fotografering, planera visningar, osv.

Hur hittar jag en mäklare?

Vi rekommenderar att du använder ett jämförelsetjänst för att hitta din fastighetsmäklare. Det innebär att du beskriver vad du vill sälja, och sedan sätts du i kontakt med utvalda lämpliga mäklare. Du slipper alltså själv söka runt och utvärdera hundratals olika mäklare – det gör gratis tjänsten åt dig!

 

liten logo enkla avtal

Detta är Enkla Avtal

Vår vision är att göra det superenkelt för alla att skriva trygga och korrekta avtal i livets alla skeden.

Kontakt

hej@enklaavtal.se

Innehållet på sidan ska inte tolkas som juridisk rådgivning, och vi ansvarar ej för att det är juridiskt korrekt. Vi påtar oss inget som helst ansvar när det gäller aktualitet, korrekthet, fullständighet eller kvalitet när det gäller tillhandahållen information. Vi rekommenderar dig att alltid anlita en jurist om du söker juridisk vägledning.

Copyright 2019 – Productical AB